Etikettom-bloggande
Läst 6345 ggr
yeahsica
2015-05-05, 20:31

Bloggportaler

Det här är en sammanställning över svenska och internationella stora bloggportaler, med extra information om de fyra populäraste bloggportalerna. Tycker du att jag har missat något eller har fel om något? Lämna en kommentar.

**Större bloggportaler:
**

**Blogg.se (dittnamn.blogg.se / dittnamn.blo.gg / dittnamn.webblogg.se)
**Sveriges största bloggportal och också kanske Sveriges äldsta. Eftersom portalen har så många användare kan det vara svårt att som ny bloggare få möjlighet att synas här. Om du redan har byggt upp en större följareskara är dock möjligheterna flera. Du kan då synas i någon av topplistorna för besökare, kommentarer eller så kallade bloggpoäng (som du tjänar genom att ha annonser på din blogg). Om din blogg har en inriktning mot mode, lifestyle, mat eller alternativ stil finns det också speciella underportaler för dig att synas på (Blogg.se Stil & skönhet, My Everyday, My foods och Ruff Diamonds).

Hos Blogg.se har du ganska fria händer vad gäller din bloggdesign. Som gratisanvändare tvingas du dock ha annonser på din blogg som inte går att ta bort och som inte eller går att tjäna pengar på. Dessa går endast att köpa bort genom att bli promedlem och då får du också möjlighet att tjäna pengar på egna annonser. Du kan använda HTML, CSS och JavaScript när du designar. Eftersom portalen är så stor och många bloggare har startat sin karriär här är det många som säljer eller ger bort bloggdesigner, och om du inte kan eller vill koda själv finns det därför både gratisdesigner att ladda ned och betaldesigner att köpa. Det finns inte så himla många gratisdesigner att välja på från början inne hos Blogg.se tyvärr..

Hjälpsidan Designa din blogg har många guider för hur du gör olika saker med din blogg.se-blogg vad gäller design och kod.

**Nouw.com (nouw.com/dittnamn)
**Nouw.com är en ganska ny portal och har i och med det väldigt fräscht gränssnitt. Du kan till skillnad från hos blogg.se tjäna pengar på din blogg på en gång. Antingen genom sidvisningar eller genom att göra kollage och tagga produkter. Eftersom nouw är en nyare portal är det också fortfarande hyfsat lätt att synas och det finns många sätt att synas på. Dels kan man hitta nya bloggar genom topplistor, dels nya inlägg och dessutom har nouw elva olika kategorier av bloggar man kan klicka sig in på för att hitta nya att följa. Något som är ett stort plus är att du kan importera din blogg till nouw från alla de största bloggportalerna.

Det är superlätt att blogga på nouw om man inte är helt haj på det där med kod och design. Som standard får man en väldigt stilren design som är modulanpassad, vilket innebär att det bara är att klicka och dra saker dit man vill ha dem. Det finns ett antal färdiga designer att välja på som alla är lätta att anpassa. Det ska också gå att använda CSS direkt, men jag har inte sett var det går att hitta. Dessutom kan du när du skriver inlägg välja olika mallar som gör att det är lätt att göra t.ex. kollage direkt i inlägget. Du slipper alltså använda kod eller bildbehandlingsprogram.

**Blogger / blogspot.com (dittnamn.blogspot.com)
**Blogger är en väldigt populär bloggportal bland engelskpratande personer, så den rekommenderas om du bloggar på engelska. Att den är så populär gör att det är lätt att hitta guider och även färdiga designer att köpa eller ladda ner gratis. Hos Blogger har du i princip fria händer vad gäller design, du kan redigera i HTML-läge och du kan mobilanpassa din blogg. Det går, precis som på blogg.se, att använda sig av JavaScript. Tyvärr finns det dock inte heller hos Blogger så många snygga gratisteman att välja bland från början hos själva bloggportalen. En annan nackdel är att man bara får 1 GB med plats till bilder.

Blogger kan kännas överväldigande till en början med tanke på alla inställningsmöjligheter men om man väl lär sig det är det såklart skönt att ha så pass fria händer. Blogger är reklamfri, men om du har ett Google AdSense-konto kan du koppla det till ditt Bloggerkonto och tjäna pengar på din blogg.

Kan också nämna att det är Google som ligger bakom Blogger, så om du är en av de personer som inte vill lägga hela sitt liv i händerna på Google kanske du bör se dig om efter en annan portal ;)

**WordPress.com (dittnamn.wordpress.com)
**WordPress är i grunden ett CMS-system (Content Management System) som går att använda om man har plats på ett webbhotell och egen domän, men det finns också som bloggportal. Bloggarna på bloggportalen har dock tyvärr inte alls samma möjligheter till inställningar som ursprungssystemet. Gratisversionen av wordpress.com erbjuder få designmöjligheter i jämförelse med Blogger och Blogg.se, då du inte kan gå in och ändra i koden själv och heller inte använda dig av JavaScript. Däremot finns det massvis med snygga gratisdesigner att välja bland. Wordpress.com:s gränssnitt känns fräscht och är lätt att förstå.

Jess89
2015-05-08, 16:12
#1

Bra skrivet! 👍

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

fridarebecka
2015-05-08, 16:54
#2

weebly, tycker jag ser fler och fler bloggar där för varje dag nästan :)

yeahsica
2015-05-08, 23:02
#3

#1 Tack :)

#2 Var nästan säker på att jag skrivit med det, men det hade jag visst inte 🤔 Lagt till det nu i alla fall! 🙂

skursvamp
2015-05-13, 19:15
#4

Hej!

Här är två till som kanske skulle platsa?

Webnode.se

Blogg123.se

Kolla min sida med tjänster för att bygga gratis hemsida.

Wilmaa
2016-11-29, 20:35
#5

hejhej! Några fler portaler :)

Vimedbarn.se
Daylife.se
Blogadise.com


Upp till toppen