Om bloggande

Få fler besökare till din blogg

2008-10-07 01:56 #0 av: Anna_Sv

Det smidigaste sättet att få fler läsare till sin blogg är att pinga en bloggportal . Då hamnar din blogg på en lista eller liknande tillsammans med andra bloggar. Ofta finns olika kategorier att välja på så att det är lätt för bloggläsare att hitta bloggar med liknande innehåll. Man pin…

Det smidigaste sättet att få fler läsare till sin blogg är att pinga en bloggportal. Då hamnar din blogg på en lista eller liknande tillsammans med andra bloggar. Ofta finns olika kategorier att välja på så att det är lätt för bloggläsare att hitta bloggar med liknande innehåll.

Folk på kö

Man pingar varje gång man skrivit ett nytt inlägg i sin blogg och det måste i regel göras manuellt, varje gång, men många bloggportaler förenklar för dig genom att skapa en länk för just din blogg som du sparar bland dina bokmärken, då är det lätt att pinga nästa gång.

För att pinga ditt senaste inlägg går du in på en bloggportal, förslagsvis nyligen.se. Där skriver du in namnet på din blogg samt url-adressen för den. När du sedan klickar på "Pinga" skickas ett litet protokoll till din angivna blogg-adress, och strax ligger din blogg med i listan över nyligen uppdaterade bloggar.

Det kan gå lite olika till på andra bloggportaler. När du pingar på nybloggat.se hämtar protokollet inte bara adressen till din blogg utan även ett litet utdrag ur senaste inlägget.

Observera att din blogg måste ha ett RSS- eller Atomflöde för att kunna pingas.

 

Anmäl
2008-10-19 02:23 #1 av: skogstrolletbarbro

Min blogg är ansluten med http://rssping.ricercar.se/. Är det  bra publiceringsverktyg eller borde jag gå flera vägar. Vilka, i så fall? Kan ni tipsa mej?

Jag är ju intresserad av enbart svenska bloggare. Eftersom mina inlägg är skrivna enbart på svenska.

Anmäl
2008-12-07 02:24 #2 av: Mezzzanina

Jag läste det som står skrivet här om att "pinga" sin blogg, men jag förstår ändå inte hur det går till.

Vad är till exempel:

 

RSS- och Atomflöde?Obestämd

(Min fråga kanske verkar du men jag tycker det är dummare att inte fråga för då lär jag ju inte mig!)

Anmäl
2008-12-07 15:18 #3 av: Anna_Sv

#2:

Du har så rätt! Ingen fråga är för dum för att ställas, det finns säkert fler som undrar samma sak.

RSS är lite knöligt att förklara, jag vet vad det är men att sätta ord på är svårt. Man kan säga att det är en funktion för att publicera nedkortade delar av och länkar till dina blogginlägg. Någonstans på din blogg bör det finnas en RSS-ikon som läsare kan klicka på för att kunna prenumerera på dina inlägg. Atomflöde är samma sak men ett annat namn. (Johan, rätta mig om jag har fel).

För att kunna läsa RSS-flöden (som det kallas) behövs en RSS-läsare. Det är ett särskilt program som automatiskt kontrollerar de RSS-flöden man prenumererar på. Nya inlägg och rubriker presenteras på ett överskådligt sätt. En del webbläsare har inbyggda RSS-läsare. Som blogginläggläsare bestämmer man själv vilken läsare man vill ha så du som bloggar behöver inte bry dig om det.

Det här med att pinga kan man säga är tvärtom till RSS. Det är du som bloggar som ser till att ett utdrag från dina inlägg syns, och då på den webbplats dit du har pingat.

Om du klickar på länken nyligen.se så kommer du till ett litet formulär en bit ner på sidan (se bild). Där skriver du i namnet på din blogg samt http://-adressen. När du sedan klickar på knappen Pinga! så skickas ett litet protokoll från webbplatsen och till din blogg. Där hämtar protokollet ett utdrag från ditt senaste inlägg som omedelbart syns i nyligen.se's lista över senaste blogginlägg. Klicka på länken Updaterade bloggar långt upp till höger på nyligen.se's webbplats så kommer du till en lista med de senaste inläggen. Där ska då namnet på din blogg synas.

Pinga får man göra manuellt varje gång man skrivit ett nytt inlägg på sin blogg.

Blev du något klokare av detta? Pröva dig fram en gång för att se hur det ser ut.

/Anna

Anmäl
2008-12-08 00:21 #4 av: Mezzzanina

Tack snälla Anna!Nu förstår jag mycket bättre!Bra och utförligt skrivet av dig!Glad

Tack!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.