Bloggintervjuer

Hästfotograf Ronja Nyman

2010-07-25 13:19 #0 av: [Malin]

Ronja Nyman, 17, från Kalmar började blogga på riktigt för ungefär två månader sen. Hon skriver om foto, redigering och webbdesign och har bloggat på riktigt i drygt två månader.

Hur länge har du bloggat och vad är det bästa med det?

- Jag skapade min blogg i april 2010 men började blogga "på riktigt" för ungefär två månader sedan. Det bästa med att blogga är responsen man får samt att kunna dokumentera sitt liv på ett väldigt kreativt och roligt sätt. Att skriva är dessutom avkopplande för mig.

beu0t3.jpg

Din blogg handlar mycket om foto, redigering och webbdesign. Berätta gärna mer om detta!
- Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka min kreativitet och numera gör jag det främst genom en kameralins. Fotograferat har jag gjort aktivt sedan 2008 och det tog inte lång tid innan jag tog steget längre och började bearbeta mina bilder i Photoshop, som sedan resulterade i min hemsida. Det som gör dessa ämnen så intressanta är att det finns inget rätt och fel eftersom vi alla har olika tycke och smak.

Många upplever att Photoshop är ett svårt program. Hur gjorde du för att "lära" dig det?
- Jag kom i kontakt med Photoshop för ungefär fem-sex år sedan för första gången och sedan dess har jag varit fast. Genom nyfikenhet, hjälp från tutorials på internet och många timmar spenderade har jag så småningom lärt mig en del.

Du fotar hästar och har en egen hemsida om detta. Varför just hästar? Hur länge har det intresset funnits?
- Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av hästar och för 12 år sedan började jag rida för instruktör. Att jag har nischat in mig på hästfoto faller sig naturligt då jag har möjlighet att kombinera mina två stora intressen - hästar och foto.

4v3cy8.jpg

Vad vill du ge för tips till andra som vill lära sig att fota djur?
- Ha tålamod! Djur har sin egen vilja så det gäller att ta god tid på sig. Har man en katt som helst vill gosa med kameran istället för att posera får man tålmodigt vänta ut den. Ett annat bra tips är att gå ner i djurets ögonhöjd - det är ju där det händer! Att få kontakt med djuret är också viktigt. Det är ju genom kameran man förmedlar en känsla, vilket man vill ska synas på resultatet också.

Klicka här för att besöka Ronjas blogg eller här om du vill besöka hemsidan!

Bilder: Ronjas privata

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2010-07-26 02:39 #1 av: denisesalomonsson

fin blogg, och vackra bilder!
Får man fråga vad du använde för kamera samt objektiv? Glad

Anmäl
2010-07-26 15:35 #2 av: Juicy

#1 Tack så mycket. Nikon D60, Sigma 70-200/2.8 för det mesta.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.