Om bloggande

Begreppet blogg & historia

2010-08-08 00:58 #0 av: Ilya

Vad är egentligen en blogg, hur väcktes bloggintresset till liv och vart kommer namnet ifrån? Detta och lite till tänkte jag berätta i denna artikel.

Namnet "blogg"

Sägs komma från engelskans weblog, som senare avkortades till just blogg - det uttrycket som oftast används idag. Andra namn för blogg är webbjournal och webbdagbok.

Vad är en blogg för något?

En blogg är en webbplats som innehåller publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är placerade så att de senast skriva inläggen oftast är högst upp på sidan. Utseendet varierar stort beroende på hur skribenten väljer att designa sin blogg. Gemensamt för alla bloggar är dock att i varje inlägg finns datumangivelse med det senaste inlägget högst upp. Det finns också ett kommentarsfält där bloggens besökare kan skriva en kommentar som sen syns under själva inlägget.
För att bara nämna några av våra svenska kända bloggare: Blondinbella, Kenza och Foki.

Att skaffa blogg har på senaste tiden blivit enormt populärt och man uppskattar att det i mars år 2007 skapades runt 120 000 bloggar dagligen. I april 2009, två år senare, har bloggintresset vuxit såpass mycket att statistiken uppnått 190 000 nya bloggar varje dag, och det blir alltmer vanligt med bloggar.

Historia

Links from the Underground av Justin Hall år 1994 anses vara den första personligt skrivna bloggen. Jorn Barger införde år 1997 ordet weblog. Andra begrepp, som inte används så mycket idag, är reload och nätdagbok.

Det publika genombrottet för bloggen i Sverige kom först efter jordbävningen i Indiska oceanen 26 december 2004. Många bloggar då visade sig mycket effektiva när det gällde snabb kommunikation och publikation. Listor på bloggar sattes upp av svenskar på plats i Thailand. Det visade sig vara snabbare och effektivare än att gå via media och myndigheter.

 

Olika typer av bloggar

Det finns idag en mängd olika typer av bloggar som förutom de klassiska, textbaserade bloggarna, även omfattar exempelvis fotobloggar och videobloggar. Man kan även blogga, förutom via datorn som är det vanligaste, via mobilen sk mobilbloggning eller mobloggning.

Sedan kan bloggarna delas in i olika kategorier beroende på vad anledningen till att bloggen skrivs är.
Ex: politiska bloggar, dagboksbloggar, företagsbloggar, marknadsföringsbloggar, affärsbloggar etc etc.
Många använder sin blogg som en öppen dagbok.

 

Webbplatser

Här följer några enstaka exempel på webbplatser som har sk bloggtjänster för att kunna starta en blogg:

 

 

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Blogg

 

Anmäl
2010-08-08 16:59 #1 av: [YlvaP]

Bra artikel. Skrattande

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-08-08 17:12 #2 av: Ilya

Tack Ylva!

Anmäl
2010-08-09 19:01 #3 av: [Malin]

Kanonbra! Tummen upp! :)

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2010-08-09 19:08 #4 av: [Ebfotograf]

Jätte bra artikel! :)

Häls.
Elinore Björkbacke - www.ebfotografi.com, www.neoverona.se
Medarbetare på Australian Shepherd

Anmäl
2010-08-10 00:10 #5 av: Ilya

Tack snälla :)

Anmäl
2010-08-10 15:54 #6 av: Mellliie

Väldigt bra och intressant! Skrattande

Anmäl
2012-11-30 23:54 #7 av: Grodan

Tack! Här fick jag svar på frågan: varför heter det blog?

Egentligen visste jag svaret, men en lustigkurre menade att det står för bullshit log, vilket jag ville godta som svar bara för att det var lite skoj...Flört

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.